Naturreservat Agnäs

Adress: Agnäs naturreservat, 342 30 Alvesta Visa karta

Adress: Agnäs naturreservat, 342 30 Alvesta

Agnäs naturreservat är beläget på en udde som sträcker sig ut i sjön Åsnen, sydost om Torne bro utmed Julöfjordens östra del.

Agnäs är ett av de största ädellövskogsområdena vid Åsnen, en rest av de tidigare skogarna som omgett sjön. De kvarvarande skogarna vis Åsnen har särskilt stor biologisk betydelse som biotop för hotade djur och växter. Agnäs domineras av bokskog som är mellan 80 år och 120 år men det finns även enstaka äldre jätteekar med höga naturvärden. Inom reservatet finns även stora tallar, rönnar, lönnar, aspar och lindar. I reservatets sydöstra del som förr varit inägomark finns mycket lind.
Syftet med naturreservatet är att bevara ädellövskog och att skydda fågellivet. I lövskogen finns många ovanliga insekter, lavar och svampar som är beroende av gamla träd och död ved. Större delen av bokskogen kommer att lämnas orörd men granen har avverkats för att gynna lövträden. Genom Agnäs går det en stig som leder dig genom reservatets vackraste delar och till utsikten över sjön. Du kan också ströva längst naturreservatets vägar.

Visa mer

Om denna aktivitet

Build: 2020-02-21 20:00:30, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5663.cbischannel-316.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails